Hoogtelijn, September 2005

 

Olifantenpolo of de geschiedenis van een tophotel

 

Olifantenpolo verhaalt over de geschiedenis van een tophotel; het boek is een must voor iedereen die ooit in het Nepalese Summit Hotel geweest is of van plan is er ooit te komen, en een sterke aanrader voor alle andere Nepalgangers.Oscar, een Leidse bioloog, en Harold, een Brabantse bouwvakker, tijdens de hippietijd in Kathmandu. Ze bouwen een hotel, maar het loopt niet allemaal zo gesmeerd als het zou moeten lopen. De Nepalese bouwvakkers, eigenlijk heel Nepal, wordt door een koloniale bril bekeken. Oscar gaat steeds meer deel uitmaken van de incrowd van deze koloniale wereld. In deze incrowd loopt Oscar ongewild Gloriah, de nieuwe Amerikaanse ambassadrice tegen het lijf, een dame die op scabreuze wijze het gezapige leven van het Corps Diplomatique in Kathmandu opschudt. Later, als het hotel eenmaal staat en draait, als de hilarisch spannende dagen van de opening achter de rug zijn, als alles weer gewoon geworden is, vertrekt Oscar naar Nederland.

 

 

Maar éénmaal nog moet hij terug naar Nepal. Een actie van de maoïsten roept hem terug naar zijn verleden. Ook de Amerikaanse ambassadrice uit dit verleden vindt haar rol in het verhaal. Van koloniaal met de touwtjes in handen is Oscar verworden tot afhankelijke derde.

 

Als geen ander was het aan Cas de Stoppelaar om dit boek te schrijven. De Stoppelaar kent Nepal en de incrowd van expats in dit land al 35 jaar van binnenuit. Hij heeft Olifantenpolo deels uit fictie en deels uit feiten opgebouwd. Hij heeft het gepresteerd om een vermakelijk, maar ook – zeker voor Nepal-adepten – beangstigend beeld te schetsen.


Onder de naam www.olifantenpolo.nl is er ook een website met veel achtergrondinformatie en leuke digitale gadgets over Nepal en Oscar’s Nepal in het bijzonder.